TÜRKİYEDE TEKSTİL SEKTÖRÜ

İstihdamda Türkiye genelinin yüzde 6’sını ve imalat sanayinin yüzde 25’ini oluşturan tekstil ve hazır giyim sanayii aynı zamanda yüzde 40 kadın istihdamı oranıyla da ülkemizin en demokratik sektörlerinden birisi.

 

Tekstil (diğer bir ifadeyle dokumacılık), çeşitli lif türlerinin önce iplik haline getirilmesi, ardından da belirli desenlerde ve renklerde birleştirilmesi sayesinde kumaş ve daha sonra da nihai ürün elde edilmesi aşamalarından oluşan dünyadaki en eski üretim faaliyetidir. Tekstil, hazır giyim, deri ve deri ürünleri sektörü moda kavramıyla tüketiciye ulaşan ürünlerden oluşarak birbiriyle yakın ilişkiler içindedir. Özellikle tekstil sektörü hazır giyim sektörünün tedarik zincirinde yer alarak bu sektörün bir parçası halini almıştır. Her iki sektör çoğu zaman tekstil sektörü olarak tek bir isim altında değerlendirilmektedir.

 

Bir sanayi kolu olarak tekstilin ortaya çıkması sanayi devrimi ile İngiltere’de başlamıştır. 1733'de dokuma sektöründeki küçük bir zanaatkar olan John Kay, 'Uçan Mekik' adlı bir alet icat etti ve 7 kol gücünün yapabildiğini hızlıca yapabilir hale geldi. 1750'lerden itibaren iplik talebi hem Britanya hem dünya tarihinin en yüksek noktasına çıktı.

 

Tekstil sektörü sanayi devriminden sonra gelişmiş ülkelerin ekonomik kalkınmalarında öncü bir rol oynamıştır. Daha sonra Türkiye ve Çin gibi gelişmekte olan ülke ekonomisi açısından öncü bir sektör olmuştur. Günümüzde dünyanın en büyük tekstil konfeksiyon ihracatçısı olan Çin aynı zamanda en fazla iplik ihracatı gerçekleştiren ülke konumunda iken Türkiye de öncü rol oynamaktadır.

Facebokk Instagram Youtube Blog
Eskişehir Web Tasarım